Metges i pacients validen una 'app' de la UdL per a pacients hipertensos

En el seu desenvolupament hi participen hospitals de Lleida, Barcelona, la UB i l'IRBLleida

Descarregar pdf
recerca_hipertensioUdL
Diagrama de funcionament del sistema Gràfic: GCD-UdL
Metges i pacients valoren positivament la utilitat de l’aplicació BPControl per garantir el seguiment del pacient hipertens, una eina desenvolupada per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB) i l’empresa lleidatana Hesoft Group.

BPControl forma part del software HBPF (Home Blood Pressure Framework) integrat per un servidor i l'aplicació. El 87% dels pacients enquestats i el 100% dels metges recomanarien el seu ús i el 82% dels pacients i el 100% dels facultatius creuen que és útil per reduir les visites al centre mèdic. Els enquestats -38 pacients i 3 metges del Clínic de Barcelona- també han destacat la facilitat d’ús de l’aplicació, segons publica la revista Peer J Computer Science.

Mitjançant BPControl, el pacient hipertens registra la seua pressió arterial a casa i envia les lectures a un professional de la salut, que a través d'un programa on-line pren les mesures necessàries. Aquesta aposta per la eSalut permet reduir significativament el cost al pacient dels trasllats al centre sanitari i una comunicació directa i en temps real amb el facultatiu.

La hipertensió és un dels factors de risc més importants de les malalties cardiovasculars que afecta el 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l’edat del pacient segons diferents estudis, com el publicat a la revista BMC Geriatrics. La gestió de la pressió arterial a casa proporciona una informació més precisa que altres mètodes i evita la síndrome de la bata blanca que pot emmascarar els resultats.

HBPF facilita una plataforma amb una interfície amigable que proporciona missatges de motivació per als pacients i permet una comunicació en temps real entre amb el metge. El funcionament del sistema s’inicia amb l’alta del pacient al programa per part del metge. Tot seguit, el pacient s’ha de descarregar l’app BPcontrol (disponible per a Android i iOS de forma gratuïta) del repositori del lloc web de Hesoft Grup, i començar a incloure les seues dades de pressió arterial segons la periodicitat marcada pel facultatiu. L’aplicació envia recordatoris, suggeriments i consells al pacient. Per la seua part, el metge s’encarrega de monitoritzar els resultats i establir les pautes necessàries.

Les tendències futures es dirigeixen a provar com l'ús d'aquesta eina integral i personalitzada de monitorització pot minimitzar el risc d'atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars i altres efectes de la hipertensió. Els investigadors planegen afegir una interfície sense fil o bluetooth al dispositiu de presa de mostres sense necessitat que el pacient hagi d’enviar manualment les dades, fet que facilitaria la transferència automàtica de dades i evitaria els errors de transcripció. 

El software ha estat desenvolupat per investigadors del Grup de Computació distribuïda de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida, Adrián Carrera, Jordi Vilaplana, Jordi Mateo, Francesc Solsona i Josep Rius; investigadors del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la UdL i de l’IRBLleida, Rui Alves; investigadors de l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona, Miquel Camafort i Sara Solsona, i el co-fundador de l’empresa especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina, Hesoft Group, Josep Cuadrado.

TEXT: Comunicació i Premsa IRBLleida/Oficina de Premsa UdL