Programes de la Festa Major de Lleida des del 1864 al 1960, a la UdL
Pertanyen al Fons Sol-Torres i s'exposen a la Biblioteca de Lletres fins a finals de maig
Descarregar pdfFocs artificials, 'peces fixes i giratòries' (les Firetes), el cós de la cordera (una cursa on el guanyador s'emportava de premi aquest animal), balls i concerts, castellers, jocs florals, carrosses, missa, repartiment de pa als pobres, retreta militar, són algunes de les activitats que apareixen en els programes de ma i programes-cartells de la Festa Major de Lleida que, fins a finals de maig, es poden veure a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida (UdL).
La mostra presenta una selecció de 62 programes i cartells des de l'any 1864 al 1960, provinents del Fons Romà Sol-Carme Torres de la UdL, que en total n'aplega 194, des del més antic, el de 1864, fins al 2006. Documents històrics de les Festes dedicades al patró de la ciutat, sant Anastasi, que solien iniciar-se el dia 10 i que algun any s'havien allargat deu dies, com l'any 1918, o el 1920 que, sota el nom de Fires i Festes, es va dur a terme del 9 al 24 de maig.
Tots els exemplars són originals, a excepció del del 1901, del què s'exposa una fotocòpia en color, ja que el cartell de l'època mesura 1,80 metres de llargada. Passejant per l'Exposició de cartells i programes de la Festa Major de Lleida també podem descobrir les traces de la història quant a la llengua emprada. Tots són en castellà, menys els del 1918 i 1920, anys previs a la dictadura de Primo de Rivera, i els de 1930 al 1936, durant el govern de transició després d'aquest règim i la Segona República.
"A través d'aquests exemplars podem fer un recorregut pels diversos actes que la ciutat va organitzar amb motiu de la seua festa major i que alhora, constitueixen un testimoni dels diferents gustos artístics de cada període", explica el cap de la Biblioteca de Lletres, Rodolf González. Destaquen per exemple, els programes dels anys 1902, 1908 i 1909, d’estil modernista, o els dels anys 1930 al 1936 realitzats per l'artista, Enric Crous Vidal, que també va ser l'autor de les il·lustracions publicitaries que s'hi incloïen.