L'1-O que van veure 14 fotògrafes i fotògrafs de Lleida

'U' presenta al Rectorat 28 imatges de gran format del primer d'octubre de 2017

Descarregar pdf
expou
L'exposició es pot veure al Rectorat. FOTO: UdL
U: Per 14 fotògrafes i fotògrafs de Lleida, és el títol de l'exposició col·lectiva que es pot veure a l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL). La mostra presenta 28 imatges a gran format de professionals de la fotografia sobre la jornada de l'1 d'octubre de 2017.
 
Aquell dia, 157.501 persones de la demarcació de Lleida, 34.033 a Lleida ciutat, van votar en el referèndum d'autodeterminació convocat pel Parlament de Catalunya i suspès pel Tribunal Constitucional. La jornada va començar de matinada amb l'arribada de gent als col·legis electorals i no va acabar fins entrada la nit, un  cop finalitzat el recompte que s'enduria el sí amb el 93,84% dels vots emesos.
 
El primer d'octubre de l'any passat va un dia llarg on es van viure moments d'il·lusió, alegria, solidaritat, però també de dolor, indignació i violència. Un total de 34 dones i 89 homes van ser atesos pel Servei d'Emergències Mèdiques i el personal sanitari dels centres d'atenció primària a la regió sanitària de Lleida a causa de les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, va informar el Departament de Salut. Un d'ells, amb 70 anys d'edat, es va convertir en un dels 7 ferits greus que hi va haver a Catalunya. Va passar 15 dies ingressat a la Vall d'Hebron per l'infart agut de miocardi que va patir.

La jornada va ser documentada en milers d'instantànies, tan de ciutadans com de professionals de la fotografia. I és precisament una selecció de les imatges realitzades per aquests professionals les que presenta U: Per 14 fotògrafes i fotògrafs de Lleida. Són obra de: Tony Alcántara (La Mañana), Lleonard Deshams (Segre), Itmar Fabregat (Segre), Amado Forrolla (Segre), Ramon Gabriel (El Periódico de Catalunya), Núria Garcia (La Mañana), Selena Garcia (La Mañana), Santi Iglesias (Ara), Llorenç Melgosa, Jordi V. Pou, Toni Prim, Adrià Ropero (Agència EFE), Lidia Sabaté (La Mañana) i Herminia Sirvent.
 
La mostra posa manifest, no només la realitat que recullen les instantànies, sinó els sentiments que com milers de persones, van experimentar les 14 fotògrafes i fotògrafs durant aquella jornada. L'exposició es podrà veure fins a l'11 de gener a l'edifici del Rectorat.