La UdL inicia les excavacions al poblat del Gebut, a Soses

Els primers treballs de prospecció s'allarguen fins el 4 d'agost

Descarregar pdf
L'equip de la UdL treballant sobre el terreny a Gebut
L'equip de la UdL treballant sobre el terreny Foto: Ajuntament de Soses
El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat aquesta setmana les primeres excavacions arqueològiques al poblat ibèric del Gebut, al terme municipal de Soses. Un equip de 25 persones, amb estudiantat d'arreu de l'Estat espanyol, Portugal i Grècia, treballarà fins el proper dia 4 d'agost per intentar delimitar el perímetre del jaciment, cercar la muralla que suposadament l'envoltava, definir l'accés al poblat i comprovar la seqüència estratigràfica de quan es funda i s'abandona. Es calcula que va estar ocupat entre els segles V i II abans de Crist.

Els arqueòlegs de la UdL, encapçalats pel professor Joan López, creuen que el poblat s'estén en una superfície de més de 4.000 metres quadrats a uns 500 metres de l'actual nucli urbà, prop de la carretera que uneix Soses amb Aitona. Així, la part excavada en el cim del turó als anys 40 del segle passat "només és una minsa mostra de la seua extensió total", afirma López. Aquest enclavament ilergeta presenta una calçada central amb carrers transversals.

Els treballs d'aquest estiu només són una fase preparatòria de les futures campanyes anuals, que s'inclourien als programes quadriennals d'intervencions de la Generalitat. El GIP desenvoluparà un projecte complet de recerca, recuperació patrimonial i valoració social. Assumeix la direcció científica dels treballs de recerca, la recuperació patrimonial, la conservació i la valoració del jaciment, mentre el Laboratori d'Arqueologia de la UdL s'encarregarà de la restauració dels materials procedents d'aquest poblat ibèric.

Notícies relacionades