UdL i Generalitat col·laboren en un màster de peritatge d'obres d'art

L'alumnat podrà fer pràctiques al Centre de Restauració de Béns Mobles

Descarregar pdf
conveni caem
D'esquerra a dreta: Vilalta, Company, Busqueta, Pluma i Borrell. FOTO: UdL

El Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida i el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya (CRBMC) han sumat esforços per posar en marxa el primer màster especialitzat en peritatge d'obres d'art a Catalunya. Es tracta del Màster en peritatge, avaluació i anàlisi d'obres d'art que s'inicia el proper curs acadèmic amb una oferta de vint places places.

Aquesta col·laboració es recull en el conveni entre la Universitat de Lleida i l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que avui han presentat el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma; el degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta, i el director del CAEM, Ximo Company; i que ve a oficialitzar la col·laboració que mantenen des de fa anys el CAEM i el CRMB.

L'alumnat que cursi al màster podrà fer pràctiques a les instal·lacions del CRMB a Valldoreix, entre les quals cal esmentar les sales d’anòxia i d’alta extracció, el laboratori fisicoquímic, la instal·lació radioactiva o el plató fotogràfic, així com als espais del CAEM, ubicat al Parc de Gardeny. Així mateix, el màster comptarà com a docents amb els especialistes del CRBM, referent nacional de la conservació i la restauració del patrimoni cultural moble català.

L'acord marc entre dos institucions també preveu la participació de tots dos centres en projectes i programes d'investigació, la cooperació en programes de formació de personal investigador i tècnic, l'assessorament mutu en l'estudi i la conservació del patrimoni cultural català, així com l'intercanvi de materials.

Tant el degà com el director del CAEM han destacat la importància i la rellevància d'aquest conveni, el primer d'aquestes característiques que el CRMB segella amb una universitat. Per la seua part, el director general, ha manifestat l'interès del CRBM a ampliar a altres centres de recerca i universitats convenis similars, ja que, acords com el d'avui, ha dit, són "acords per al conjunt del país i no només per a la Universitat de Lleida".

A l'acte també han assistit la directora del departament d'Història de l'Art i Història Social de la UdL, Maria José Vilalta, i el delegat dels serveis territorials de Cultura, Josep Borrell.