Un repertori recuperat per la UdL obre el Festival de Música Antiga dels Pirineus
El Laboratori de musicologia reviu 500 anys després la missa de difunts de Brudieu
Descarregar pdfEl Laboratori de musicologia de la Universitat de Lleida (UdL) ha recuperat la missa de difunts de l'Urgell, incloent el Rèquiem creat pel mestre de capella del segle XVI Joan Brudieu (1520-1591) per inaugurar el 10è Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), a la catedral de Santa Maria de La Seu d'Urgell. El repertori, que es completa amb altres peces litúrgiques coetànies de la mateixa zona i que interpreta el grup Ensemble Brudieu, es repeteix avui a la Basílica del Pi de la capital catalana, en el marc del Festival Bachcelona.
El responsable del Laboratori de musicologia de la UdL i professor, Màrius Bernadó, ha fet la transcripció de tota la polifonia del Rèquiem de Brudieu - l'original del qual es troba a l’Arxiu Capitular de La Seu d'Urgell- i el repertori en cant gregorià que l'acompanya amb un dels cantants d'Ensemble Brudieu, el també musicòleg Bernat Cabré. "Hem completat la missa de difunts a partir de fons arxivístics de diferents indrets no només amb cants de l'època, sinó concretament del Bisbat d'Urgell, ja que alguns només es cantaven allà", explica Bernadó.
Un treball que s'ha desenvolupat al llarg de dos anys i mig, i que també ha comptat amb la col·laboració del director d'Ensemble Brudieu, Josep Cabré. Així, el concert Officium Defunctorum Urgellensis inclou peces de Joan Brudieu, Cristóbal de Morales, Francisco Rey, Giammateo Asola, Antonio de Cabezón, Joan Pujol i Juan de Antxieta. La producció estava pensada inicialment per estrenar-se l'any passat quan es complia el cinquè centenari del naixement de Brudieu, però es va cancel·lar per la pandèmia de Covid-19.
Fins el proper 22 d'agost, el FeMAP ha programat 48 concerts a 33 municipis de la serralada pirinenca, incloent el Principat d'Andorra i la Catalunya Nord. El professor Màrius Bernadó és assessor d'aquest festival.