Un veterinari guanya el Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència

Àlex Bach s'imposa a la final celebrada aquest divendres a la UdL

Descarregar pdf
final monolegs
Els participants, amb el jurat / Foto: FCRI
El veterinari Àlex Bach s'ha imposat a la final del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, que s'ha celebrat avui a la Universitat de Lleida (UdL). El primer premi està dotat amb 1.000 euros. El segon, de 600€, ha estat per a la doctoranda de Ciències Polítiques a la Universitat Oberta de Catalunya Zarina Kulaeva i el tercer, de 400€, per a l'investigador postdoctoral de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, Marc López, que també s'ha endut el premi del públic.
 
La iniciativa, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UdL i el suport de la Xarxa Vives d'Universitats, té com a objectiu promoure nous formats de comunicació científica en català mitjançant monòlegs de 3 minuts.
 
El concurs, que ha arribat enguany a la seua cinquena edició, ha comptat amb 8 finalistes: quatre dones i quatre homes. Tots ells han fet les seues actuacions al Saló Víctor Siurana, a l'edifici del Rectorat. En representació de la UdL ha pres part la doctoranda del Programa de Gestió Forestal i del Medi Natural Giada Centenaro, que va ser segona al concurs Presenta la teva tesi en 4 minuts. El guanyador ha fet un monòleg sobre les emissions de CO2 provocades pels remugants.
 
El jurat l'han integrat la directora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de Lleida, Marina Laplana i Lafaja; el director general de la FCRI, Jordi Mas i Castellà; i Olga Fuertes i Navarro, de l'Àrea de Serveis Educatius i Formació Permanent dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida. La final l'han coordinat membres de Big Van Ciencia, un grup d'investigadores i investigadors que des de 2013 es dediquen a la divulgació científica des d'una vessant educativa i d'entreteniment. El primer premi inclou, de fet, la possibilitat de participar en tres actuacions de la companyia.
 
El concurs de Monòlegs del Club de la Ciència s'emmarca en la 28a Setmana de la Ciència, que enguany engloba més de 400 activitats arreu de Catalunya i que té com a fil conductor el centenari del naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró i Florensa.