Una catedràtica de la UdL participa a l'ens encarregat de les fosses comunes

Conxita Mir, al Comitè per a la Recuperació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme

Descarregar pdf
conxitamirUdL09
Mir és especialista en Història Contemporània / Foto: UdL

La catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat de Lleida (UdL) Conxita Mir ha entrat a formar part del Comitè per a la Recuperació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de l'òrgan que assessora el Govern en la localització i la identificació de persones recuperades en fosses comunes. La Generalitat en té censades més de 200 a les comarques lleidatanes.

Des de la creació del Programa Memorial Democràtic (2004), Mir ha col·laborat assíduament amb aquesta institució, formant part de la Comissió Assessora que informà l'avantprojecte de Llei de creació de l'esmentada institució (Llei 13/2007 de 31 d’octubre de 2006). Igualment ha format part de la Comissió Assessora per a l'elaboració de la Llei de la Generalitat sobre la localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el règim franquista (2007).

Catedràtica de la UdL des del 1999, Conxita Mir ha publicat treballs com ara Repressió econòmica i franquisme: l’actuació del Tribunal de Responsabilitats Polítiques a la província de Lleida, escrit conjuntament amb Fabià Corretgé, Judit Farré i Joan Sagués. Al 2009 va rebre la medalla Narcís Monturiol.

El Comitè Tècnic és l'encarregat d'aportar observacions i propostes, a més d'emetre informes avaluatius sobre les actuacions que es porten a terme. La directora general de Memòria Democràtica i investigadora de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Gemma Domènech, en serà la nova presidenta, en substitució de Carme Garcia.

A banda de Mir, els nous membres de l'ens són el catedràtic en arqueologia Josep Maria Gurt, el doctor en antropologia Xavier Jordana, la professora de dret Rosa Ana Alija i Carles Vallejo com a representant de les entitats memorialistes. Repeteixen la metgessa forense Aina M. Estarelles, i els representants del Consell de Governs Locals  Xavier Menéndez i Rafael de Yzaguirre.

MÉS INFORMACIÓ:

Nota de premsa del Govern