Una exposició a la UdL ofereix un passeig per la memòria de la ciutat de Lleida

El material de Ramon Borràs radiografia carrers, negocis i tradicions entre la Postguerra i els anys 60

Descarregar pdf
Lleida-foto-RamonBorras
L'edifici de la Vinícola, entre les avingudes Blondel i Catalunya. Foto: Arxiu Borràs-UdL

Una norantena d'instantànies de Ramon Borràs Vidal (1914-1970) conformen l'exposició fotogràfica Lleida: de la Postguerra als anys seixanta, que obre les seues portes aquest dijous, 28 de novembre, al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL. La mostra, que es podrà visitar fins el proper 17 de gener, ofereix un autèntic passeig per la memòria de la ciutat. Carrers, negocis i trobades populars conformen el paisatge d'aquest aficionat a la fotografia que va donar suport en imatge a les publicacions de l'historiador Josep Lladonosa.

Borràs va ser un conegut escultor tallista que va experimentar amb reactius, tècniques i equipaments fotogràfics. "Les imatges expliquen la seua ciutat, l'entorn dels barris on vivia i treballava, les festes i tradicions, el comerç, la pagesia i la relació amb els seus veïns", destaca un dels comissaris de la mostra, el responsable del Servei de Reproducció d'Imatge de la UdL, Xavier Goñi.

Entre les fotografies que conformen el llegat de Ramon Borràs- que es guarda a la Universitat de Lleida- trobem edificis ja desapareguts com l'antic Palau Episcopal del carrer Tallada, l'església de Sant Pere, la presó de la plaça Cervantes o el mercat de Sant Lluís. Un altre dels comissaris de l'exposició, l'historiador Joan Sagués, explica que les imatges escollides "ens parlen d'una Lleida que s'estava preparant per encarar les transformacions urbanístiques i socials que es van produir durant la segona meitat del segle XX".

Més enllà dels escenaris físics, el paisatge ciutadà que retrata Borràs passa per moltes escenes associades a l'oci com la Festa Major, la Fira de Sant Miquel, les Basses d'Alpicat o les celebracions religioses. La vida econòmica queda reflectida en aparadors i interiors de comerços històrics de la capital del Segrià.

Notícies relacionades

17 de desembre de 2008
Una mostra fotogràfica inclou imatges inèdites de la Lleida ocupada per Franco (2008)