Exposició: Fotografia en relleu: la fotografia estereoscòpica a les comarques de Lleida (1895-1960)

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Sala d'Exposicions Planta -1 del Centre de Cultures (Cappont)
Inici:
Finalització:

 

Fotografia en relleu: La fotografia estereoscòpica a les comarques de Lleida mostra l'obra d'una vintena de fotògrafs (majoritàriament originaris de les comarques de Lleida) realitzada amb aquesta tècnica durant el primer terç dels segle XX. Entre més del centenar d'imatges que s'exposen hi trobem fotografies d'Amadeu Bordalba Armengol, Manuel Herrera Ges, Sabino Ribé Medina o Agustí Duran Sanpere i diversos fotògrafs anònims que consten al fons Porta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Els avenços tècnics en el món de la fotografia que tingueren lloc a finals del segle XIX i inicis del XX van permetre la consolidació de la fotografia amateur i el naixement de la fotografia estereoscòpia d'aficionat. Majoritàriament no és tracta d'una fotografia per ser reproduïda o publicada, sinó per a ser visionada per particulars i familiars. Els temes són variats: viatges, grups familiars, retrats, vida social, activitats religioses, reproducció d'obres d'art, monuments, arqueologia, etc.

Aquesta exposició, organitzada per la Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que compta amb el suport de la Universitat de Lleida, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida aporta importants novetats en la història de la fotografia de les terres de Lleida de finals del segle XIX i principis del XX. Gràcies a la recerca duta a terme pel comissari de l’exposició Xavier Goñi, s’han retrobat nous fons fotogràfics estereoscòpics, alguns dels quals eren desconeguts i es poden veure per primer cop en públic.

L’exposició va acompanyada de material pedagògic pels escolars i d’un catàleg on a més de recollir totes les imatges presentades a l’exposició s’introdueixen alguns articles de diversos especialistes en aquesta tècnica fotogràfica.

AmadeuBordalba-foto-ArxiuElenaCervera Amadeu Bordalba (Arxiu Elena Cervera)