Exposició: La vida sencera / Ana Portnoy

Del 19 de setembre al 7 d'octubre

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Segon pis, edifici del Rectorat
Organitza:
Grup Dedal-Lit de la UdL i SIforAGE
Contacte:
Telèfon: 973 70 20 00
Email: ncasado@dal.udl.cat
Web:
www.pro-age.udl.cat
Inici:
 | 
Finalització:

Inauguració: Dilluns 19 de setembre a les 17.00 hores.

Aquesta mostra presenta una quinzena de retrats de homes i dones que després d’haver fet 70 anys, continuen vivint en plenitud. Procedeixen de diferents àmbits però tots comparteixen una mateixa actitud davant la vida, la qual es reflecteix en les seues mirades netes i profundes. Explica la seua autora, Ana Portnoy, que els va fotografiar al seu entorn, amb llum natural, intentant reflectir amb transparència l’energia vital que li varen transmetre.

Sobre aquestes instantànies de Portnoy escriu el crític Carlos Zanón que hi ha dos coses que el sorprenen moltíssim: "Per una banda, converteix l’artifici de ser fotografiat en quelcom natural, invisible i gairebé inconscient. Ajuda el fet que sigui ràpida com un petó robat. Que mai no molesta ni importuna. D’altra banda, dispara en l’instant precís en el que darrera la màscara dels adults, apareix l’infant. Observin en aquestes fotografies la brillantor dels ulls, la ganyota, el rastre inconfusible del nen amagat, enganyat i castigat però mai vençut. Portnoy connecta amb l’alegria de viure, l’entusiasme de les primeres coses, amb aquella infantesa que apareix darrera les nostres cares d’adult, d’insensats Herodes els quals, crec jo, mai no vàrem voler del tot assolir l’encàrrec d’assassinar el nen que vàrem ser i que Ana desenterra, fotografia, ens retorna com un obsequi de com és de meravellós estar vius, ser normals, no haver-nos convertit ni en deus ni en monstres."

Ana Portnoy va començar la seua carrera com a fotògrafa, juntament amb altres col·legues com ara l’Elena Schlesinger, en Humberto Rivas i en Carlos Bosch. Ha estat reconeguda especialment pels seus retrats de figures públiques del món de l’art, dels cercles literaris, i de la vida social.

Aquesta exposició s'emmarca en el projecte europeu SIforAGE (Innovació Social per a un Envelliment Actiu i Saludable pel Creixement Econòmic Sostenible), un dels socis del qual és el grup Dedal-Lit de la UdL. En formem part 17 institucions d’arreu d’Europa, Turquia, i Brasil. Moltes universitats, empreses, administracions públiques i organitzacions de la societat civil que treballen conjuntament amb més de 2000 agents implicats. Iniciat al novembre de 2012 clourà amb una Conferència Internacional que tindrà lloc a Barcelona l’octubre d'enguany.

Web de l'autora: www.anaportnoy.com
Web del projecte: www.siforage.eu / www.siforageconference2016.eu