APR: Assistent personal robòtic per a persones discapacitades

Carregant el reproductor...

L’any 2016, a Catalunya, hi havia un total de 529.103 persones discapacitades, de les quals 182.130 eres discapacitades físiques motrius. Tot i les millores en l’adaptació dels espais públics i de treball, moltes d’aquestes persones veuen compromesa la seva autonomia i les seves possibilitats per accedir al món laboral.

Per tal d’oferir una solució a aquesta situació, l’escola politècnica superior de la Universitat de Lleida en el marc de la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles ha desenvolupat un assistent personal robòtic d’aspecte humanoide per tal de facilitar la presència de les persones discapacitades a les oficines i llocs de treball.

L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar una eina senzilla i fàcil d’utilitzar que permeti a les persones amb discapacitats motrius desplaçar-se pel lloc de treball. El robot es controla mitjançant la pantalla tàctil d’un smartphone o tauleta i facilita relacionar-se amb els companys i explorar l’espai de treball, bé sigui des de la mateixa oficina o a distància, treballant des de casa.

L’APR

Amb una autonomia tècnica de sis hores en funcionament continu i un pes de 30 quilos, l’APR integra tecnologies procedents de camps tan diversos com els telèfons d’última generació, la visió artificial, la interacció robot-màquina i les xarxes informàtiques.

Entre els reptes abordats per l’equip, destaquen el disseny del sistema motriu perquè el moviment del robot sigui àgil i dinàmic en un entorn d’oficina; el disseny mecànic del sistema; la definició i implementació del control de desplaçament; i el sistema de telecontrol. A més, els investigadors de la UdL -encapçalats pel professor Jordi Palacín- han implementat un mecanisme de seguretat en el robot que l’obliga a detenir-se en cas de preveure una col·lisió imminent amb una persona o objecte, tot i que l’usuari l’ordeni avançar i en un futur proper també es podrà controlar mitjançant el ratolí virtual Headmouse de la UdL, amb gestos facials i moviments del cap.

APR: Assistent personal robòtic per a persones discapacitades