Presentació del llibre: Assalt militar en un museu de Catalunya en el segle XXI. Anàlisi dels fets en el seu context

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Museu de Lleida
Web:
Edicions Sidillà: Assalt militar en un museu de Catalunya en el segle XXI. Anàlisi dels fets en el seu context
Inici:
 | 

Presentació del llibre: Assalt militar en un museu de Catalunya en el segle XXI. Anàlisi dels fets en el seu context, d'Edicions Sidillà amb Flocel Sabaté (catedràtic d'Història Medieval de la UdL i autor), Josep Giralt (director del Museu), Carme Berlabé (conservadora del Museu) i Teresa Reyes (expresidenta d'ICOM Espanya).

La matinada de l’onze de desembre de 2017, una vuitantena de guàrdies civils, amb l’uniforme d’assalt i metralleta en mà, van entrar en el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, davant la mirada atònita dels treballadors, que havien obert la porta sense cap manifestació o insinuació de resistència que justifiqués aquest desplegament de força. Portaven una ordre d’un jutjat de primera instància d’Aragó que els autoritzava a endur-se’n quaranta-quatre obres d’art.

La notícia va provocar una consternació enorme en els àmbits culturals europeus i nord-americans, que no entenien com era possible un comportament d’aquesta mena a Europa en el segle XXI.

Flocel Sabaté, catedràtic de la Universitat de Lleida, va assumir el repte d’explicar-ho per a la revista Écrire l’histoire. L’objectiu era detallar-ne els fets, tenint present un fenomen molt actual: l’ús de la història i del patrimoni cultural en el foment d’identitats col·lectives sota el lideratge d’autoritats publiques, amb la finalitat de construir noves identitats a partir del conflicte. Aquí trobareu totes les respostes al perquè de l’assalt al Museu de Lleida.

Presentació del llibre: Assalt militar en un museu de Catalunya en el segle XXI. Anàlisi dels fets en el seu context