Les universitats catalanes reclamen l'1% del PIB català al 2030

El finançament, punt clau de la Declaració de Calonge

Descarregar pdf
debat ACUP
Debat amb els partits polítics / Foto: E.F.
L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) proposa assolir un finançament públic basal i recurrent de 1.400 milions d'euros per als centres públics l'any 2025 i un compromís per a arribar, el 2030, a una inversió pública de l'1% del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya. És un dels punts clau de la Declaració de Calonge ACUP 2024 que s'ha presentat avui a Barcelona en el marc del Debat electoral 12-M, amb representants dels principals partits polítics al Parlament. El document inclou dotze mesures en matèria de política pública d'universitats, recerca i innovació.
 
Entre les propostes de l'ACUP, destaca la posada en marxa d'un pla de finançament pel desplegament, en el quadrienni 2024-2027, de la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) en matèria de personal docent i investigador (PDI), incloent el que es troba en formació i el post doctoral. També un pla de finançament del personal tècnic, de gestió i d'administració i serveis (PTGAS) que s'incrementi en 5 milions d'euros anuals fins arribar als 30 milions l'any 2028.
 
Quant a infraestructures, l'entitat planteja recuperar un pla d'inversions universitàries (PIU) per als anys 2024-2028, dotat amb 100 milions d'euros anuals, que permeti modernitzar les instal·lacions, dur a terme la transformació digital en docència, recerca i gestió, i planificar les inversions docents i de recerca dels campus universitaris d'arreu del país.
 
Al debat, que ha tingut lloc a l'auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, han participat Alícia Romero (PSC); Joaquim Nadal (ERC); Antoni Castellà (JuntsxCat); Mercè Cortina (CUP-DT); Enric Bárcena (Comuns); José María Cano (Ciutadans), Eva García (PP) i Manuel Acosta (Vox).

Text: Comunicació ACUP / Premsa UdL
MÉS INFORMACIÓ: