La interacció de dos patògens perjudica els boscos de pinassa

Recerca de CTFC-Agrotecnio i la UdL, publicada a 'Ecography'

Descarregar pdf
Banda roja
Arbre amb banda roja / Foto: CTFC
Els fongs Dothistroma pini, causant de la malaltia de la banda roja, i Diplodia sapinea, que provoca l'assecada del brot del pi, augmenten la defoliació de la copa en arbres adults als boscos de pinassa, limitant el seu creixement i aturant-lo totalment si s'allarga en el temps. Així ho revela un estudi liderat per la Unitat de Recerca Mixta del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb Agrotecnio-CERCA i la Universitat de Lleida (UdL) que s'ha publicat a la revista Ecography. L'equip, que s'ha centrat en 66 rodals de Pinus nigra als Pirineus, ha estudiat la interacció dels dos patògens, en comptes de fer-ho de forma aïllada.  
 
"Aquest enfocament integral no sols millora la nostra comprensió de les dinàmiques de la salut forestal, sinó que també ofereix coneixements valuosos per a la gestió d'ecosistemes forestals regionals", destaca el professor de la UdL i investigador de la Unitat de Recerca Mixta CTFC-Agrotecnio, Jonàs Oliva. La limitació en el creixement dels arbres "genera problemes associats, ja que hi ha espores dels patògens que van caient en els plançons, aturant la regeneració del bosc", afegeix l'alumna de l'Escola de Doctorat de la Universitat de Lleida i primera autora de l'estudi, Maria Caballol. A la recerca també ha participat personal investigador de l'Institut Pirenaic d'Ecologia (IPE-CSIC), la Universitat de Basilicata (Itàlia) i la Universitat de Pretòria (Sud-àfrica).
 
Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Article Climate, host ontogeny and pathogen structural specificity determine forest disease distribution at a regional scale