Les 'Dones pioneres de la Unió Europea' arriben a la UdL

En una exposició homenatge pel seu rol en la construcció de l’Europa actual

Descarregar pdf
expo dones UE
La mostra es pot veure al Centre de Cultures fins al 18 de febrer. / FOTO: Cultura-UdL
Simone Veil (1927-2017), supervivent de l'holocaust i primera dona a presidir el Parlament Europeu l'any 1979, i les també franceses Nicole Fontaine (1942-2008), segona dona en ocupar aquest càrrec, i Louise Weiss (1893-1983), periodista i militant feminista que dona nom a l'edifici principal d'aquesta institució a Estrasburg, són tres de les deu homenatjades en l'exposició Dones pioneres de la Unió Europea per la seua contribució a la construcció de l'Europa que coneixem avui en dia.
 
Aquest divendres 19 de gener arriba al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL) aquesta iniciativa de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i que gràcies a la col·laboració del Centre de Documentació Europea de la UdL i Europe Direct Lleida es podrà veure a la capital del Segrià fins al 18 de febrer.
 
La mostra, amb els retrats de les protagonistes obra de l'artista francès Pierre Marquès, inclou també la història de l'única espanyola que hi apareix, l'advocada i política, Clara Campoamor (1888-1972), impulsora del sufragi femení a Espanya i que dona el seu nom a un edifici de la UE a Brussel·les. Les altres pioneres són la científica neerlandesa, Marga Klompé (1912-1986), membre de la cambra que hi havia abans de crear-se l’actual Parlament; l'actriu i política antifeixista grega Melina Mercuri (1920-1994); Leonilde Iotti (1920-1999), mare fundadora de la República italiana i vicepresidenta del Consell d'Europa; la política sueca Anne Lind, que al 2003 va ser assassinada; i les alemanyes, Ursula Hirschmann (1913-1991), militant antifeixista fundadora de Femmes pour l'Europe, i la jove activista estudiantil, Sophie Schroll (1921-1943), executada pels nazis juntament amb el seu germà. 
 
"Aquesta exposició és un homenatge a deu dones excepcionals. Lluitadores de la resistència, supervivents de l'Holocaust i destacades professionals dels àmbits polític, científic i cultural que van inspirar l'actual Unió Europea. Moltes d'elles van treballar per acabar amb el horror de les guerres i van contribuir a promoure els valors fonamentals de la Unió Europea (igualtat, llibertat, democràcia, solidaritat, diversitat i respecte als drets humans), tant des de les institucions europees com des de l'activisme polític", expliquen els organitzadors.  
MÉS INFORMACIÓ: