L'estadística com a eina per desmuntar informacions falses

És l'eix del projecte de divulgació científica finançat en la convocatòria Joan Oró

Descarregar pdf
ImatgeIA2
FOTO: Imatge generada amb IA pel propi equip de recerca de la UdL.
Quantificant! L'estadística com a eina per entendre la societat on vivim és el títol del projecte de la Universitat de Lleida (UdL) que ha estat finançat en la convocatòria Joan Oró 2024 de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb 15.000 euros. Aquest projecte de divulgació científica té com a objectiu contribuir a l'alfabetització estadística de joves i adolescents a partir de la comprensió d’investigacions rellevants en el camp de les ciències socials i del comportament que han emprat conceptes i tècniques estadístiques per donar resposta a interrogants com ara la mesura de la intel·ligència humana, els comportaments discriminatoris, la comprensió de la felicitat, l'extinció o la supervivència de les llengües, la difusió de l'ecologisme a les xarxes socials, entre d'altres.
 
"Davant la desinformació i les notícies falses, necessitem ciutadans crítics que sàpiguen distingir l’evidència rigorosa i les dades fiables de l’engany i la mera opinió. Les ciències socials i la seua principal eina, la metodologia estadística, són fonamentals per desmuntar opinions infundades que intenten anteposar-se a als fets objectius, és per això que és important que els joves i els adolescents entenguin com s'obtenen aquestes dades i com s'analitzen", explica el professor de la UdL, Josep Ubalde, que coordina el projecte.
 
L'equip d'investigadors, format per Ubalde, Anna Amadó, Fernando Senar i David Navarro, docents del departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la UdL, desenvoluparà materials divulgatius i contingut audiovisual fent ús de la intel·ligència artificial sobre diferents aspectes de la metodologia estadística i les ciències socials, així com curiositats sobre aquest àmbit del coneixement. Seran textos explicatius i vídeos en català que es difondran entre el jovent i la ciutadania en general a través de les xarxes socials.