Honoris Causa UdL

 Descarregar Pdf

Joan Oró i Florensa

Data d'investidura: 28 d’abril de 1999
Padrí: Joan Estany i Illa, catedràtic de Producció Animal de la Universitat de Lleida
Honoris Causa UdL - Joan Oró

Joan Oró Florensa. Nascut a Lleida el 1923, es llicencià en ciències químiques a Barcelona (1947) i el 1952 es traslladà a Estat Units, on es doctorà a la Universitat de Houston i on ha exercit des d’aleshores una intensa activitat de docència. Actualment és professor emèrit de Ciències bioquímiques i biofísiques en aquella universitat.

Entre els seus descobriments destaca la primera síntesi prebiòtica de l’adenina a partir del cianur l’hidrogen; nous mètodes de cromatografia o d’espectrometria de masses, per a l’anàlisi de components orgànics sintetitzats sota les possibles condicions de la Terra primitiva, o en les de les mostres extraterrestres, la contribució de les col·lisions dels cometes amb la terra a l’increment en les nostre planeta de compostos de carboni; una interpretació química, i crítica, sobre la hipòtesi de vida a Mart, etc.

Ha col·laborat i dirigit programes d’investigació de la NASA (Apollo i Víking),amb la qual ha col·laborat des de l’any 1964 fins el 1994.

Fundador i primer director del Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques de la Universitat de Houston. Autor i coautor d’uns trenta llibres sobre bioquímica i investigació espacial i de més de 250 articles científics publicats en revistes especialitzades.

President de la Societat Internacional per a l'Estudi de l’Origen de la Vida (ISSOL), 1989-1993.


 


   Darrera modificació: